Hoe meet ik mijn lijf 

Weten welke 'jurk-maat' je hebt is essentieel, omdat een goede of slechte pasvorm je totale look bepaalt.

Voor je begint met meten

Draag tijdens het meten alleen onderkleding en een goed zittende BH. Een nauwsluitend shirt is prima, maar meet nooit over gewone kleren heen. Het is prettig als een ander je meet. Zorg ervoor dat je rechtop staat, in een natuurlijke houding, het liefst zonder schoenen. Het meetlint dient glad getrokken te worden op het lijf, alleen niet zo strak dat het afknelt. Dit kan je controleren, het meetlint zou moeten kunnen draaien/glijden.

Borstmaat (A) meten

De borstmaat wordt gemeten over het ‘volste’ gedeelte van de borst. Het meetlint vanaf de rug, onder de oksels naar voren halen en over het volste gedeelte van de borst, rond het lichaam trekken. Zorg ervoor dat het meetlint geheel horizontaal is en dat het meetlint niet te strak getrokken wordt.

Taillemaat (B) meten

De taille is het ‘smalste’ gedeelte van je bovenlijf, ook wel je middel. Je kunt naar een kant buigen om je natuurlijke taillevouw te controleren. Het meetlint vanaf de rug, rond de taille naar voren halen en rond het lichaam trekken. Zorg ervoor dat het meetlint horizontaal is en dat het meetlint niet te strak getrokken wordt.

Heup maat (C) meten

De heupmaat wordt gemeten over het ‘wijdste’ gedeelte van je onderlichaam. Met de voeten naast elkaar, het meetlint vanaf de achterkant over de billen naar voren halen en meten waar de dijen het volst zijn. Zorg ervoor dat het meetlint horizontaal is en dat het meetlint niet te strak getrokken wordt.

Om het opmeten van de volgende maten te vergemakkelijken kun je gebruik maken van een taillebandje.

Rug lengte (D) meten

De ruglengte wordt verticaal gemeten vanaf de bovenkant van je nek bij het knobbeltje (de halslijn), recht naar beneden over de ruggengraat tot aan de taille, het smalste gedeelte van je bovenlichaam. Trek het meetlint soepel strak over de rug, rechtstreeks naar de taille, zonder dat het meetlint bobbeld.

Roklengte (E) meten

Voor deze maat graag letten op het model. Gaat het om een jurk tot op de knie of tot op de enkel. Een kniemodel kan niet ineens een enkelmodel worden. Voor een kniemodel jurk bepaalt u zelf de lengte, sommige dragen de jurken liever tot over de knie, anderen liever boven de knie. Deze maat wordt gemeten vanaf de taille tot net boven of net onder de knie. Voor een enkelmodel jurk meet u ook vanaf de taille tot aan de enkel, welke lengte jij het prettigst vindt.